Meer informatie over Lolkje van der Kooi

Lolkje van der Kooi woont en werkt in de directeurswoning van de voormalige zuivelfabriek te Marrum, samen met kunstenaar/decoratieschilder Machiel Braaksma (www.machielbraaksma.nl) en kinderen Skelte en Ynte. 

Ik ben geboren in 1961 in Eastermar, provincie Friesland. Als kind zat ik urenlang op de houtwallen en in de rietvelden langs het Bergumermeer: daar is zeker mijn liefde voor de natuur ontstaan. Ook was ik altijd al aan het tekenen en ik zal dat vast altijd blijven doen!

Op de kunstacademie, in Kampen, werd mijn enthousiasme voor grafiek gewekt (vnl. etsen) en voor kalligrafie en schrift uit andere culturen, zoals Japanse kalligrafie. Kalligrafieopdrachten vind ik nog steeds heerlijk om te doen. Met grafiek ben ik nauwelijks meer bezig, met tekenen des te meer. Ik ben helemaal verknocht geraakt aan het potlood, met al z’n nuances en contrasten. Mijn onderwerpen haal ik meestal uit de natuur, vooral die onder water. Hoe meer detail, hoe liever! Ik wil ze zo stil mogelijk vastleggen, zonder actie en zonder achtergrond. Zodat alle aandacht naar de vorm, de huid en de tekening van het dier gaat.

Daarnaast ben ik docent op de NHL Hogeschool Leeuwarden, bij de opleiding Communication and Multimedia Design. Het contact met de studenten, met al hun plannen en al hun energie vormt een prachtige afwisseling met die stille, intensieve tekendagen!”

De expositieruimte aan huis is op afspraak te bezoeken: Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken